Exaudi Dómine – Gregoriaanisen laulun kesäkurssi

​​Tule tutustumaan gregoriaaniseen lauluun tai syventämään taitojasi vanhan kirkkolaulun parissa Turkuun! Voit osallistua joko mestarikurssille tai Gregoriaanikka-opintojaksolle (3 op). Mestarikurssilla opettajana toimii gregorianiikan huippuasiantuntija Jaan-Eik Tulve Virosta. Gregoriaanisen laulun kurssin opetuksesta vastaavat MuT Hilkka-Liisa Vuori ja MuM Nina Fogelberg.

Koulutustyyppi: Kirkon täydentävä koulutus, Korkeakoulujen koulutustarjonta
Tehtäväalue: Musiikki, Jumalanpalveluselämä ja julistus
Kohderyhmä: Kanttorit, Muut
Aika ja paikka: 17.-21.8.2022 Turun kristillinen opisto/Linnasmäki kokoushotelli (Lustokatu 7, Turku), Maarian kirkko ja pyhän Katariinan kirkko
Ilmoittautuminen viimeistään: 21.4.2022
Ilmoittautumisen lisätiedot: Ilmoittautuminen Taideyliopiston avoimen yliopiston kautta 6.4. alkaen. Ilmoittautuessa kerro: mikä kurssi, majoitutko (1 hh vai 2 hh), mitkä ruokailut valitset, mahdollinen ruokavaliosi. Tiedustelut ilmoittautumisesta: avoin@uniarts.fi.
Osaamistavoitteet: ​Osallistuja​

• osaa gregoriaaniseen musiikkiin liittyvän musiikillisen ja liturgisen karakteristiikan, rytmiikan, modaliikan, sävelmien rakenteiden perusteet ja erilaisia notaatiotapoja tulkinnallisine merkityksineen
  • tuntee keskiajan latinalaisen kirkkolaulun monitahoisen sidonnaisuuden liturgiaan ja sen vaihtelevaan olemukseen ja merkityksen länsimaisessa musiikinhistoriassa
  • osaa laulaa gregoriaanista ohjelmistoa.

Lisätietoja:
Mestarikurssille voivat osallistua laulajat tai lauluryhmät, joilla on jo aikaisempaa kokemusta gregoriaanisesta laulusta. Kurssilaiset valitaan hakemusten perusteella. Kurssilla syvennetään opiskelijan tai lauluryhmän jo aikaisemmin hankittua osaamista. Lisäksi osallistutaan soveltuvin osin kurssilla järjestettäville luennoille. Opettajana toimii Jaan-Eik Tulve Virosta.

Gregorianiikka kurssin sisältö noudattaa Sibelius-Akatemian Gregorianiikka-opintojakson (S-KM37, 3 op) sisältöä:
– gregoriaanisessa laulussa käytettyjen notaatiotapoihin, sävelmätyyppeihin, keskiajan liturgisen lauluun, musiikinteoriaan perehtymistä
– reformaatioajan kansankielisen gregoriaanisen musiikin piirteisiin tutustumista
– nuottikäsikirjoituksiin ja painettuihin julkaisuihin tutustumista
– luentoja ja ohjelmiston harjoittamista lauluryhmässä ja solistisesti
– lauluryhmän johtamista
– hetkipalvelus- ja messumusiikin esittämistä latinan ja suomen kielellä
Opettajina toimivat MuT Hilkka-Liisa Vuori ja MuM Nina Fogelberg.

Mestarikurssille osallistuvat toteuttavat konsertin lauantaina 20.8.2022 ja samalle päivälle Gregoriaanisen kurssin laulajat valmistelevat vesperin. Sunnuntaina 21.8.2022 vietetään 11. sunnuntai helluntaista -päivän messua teemalla Exaudi Dómine. Sekä vesper että messu toteutetaan pääosin keskiaikaiseen tapaan.

Opetus -ja tapahtumapaikkoina ovat Turun kristillinen opisto/Linnasmäki kokoushotelli (Lustokatu 7, Turku), Maarian kirkko ja Pyhän Katariinan kirkko.
Kurssi alkaa keskiviikkona 17.8. klo 11:00 (Linnasmäki / opisto). Päivittäinen opetusaika on klo 9:00–17:00. Kurssille otetaan enintään 30 opiskelijaa, jotka jaetaan kolmeen opetusryhmään. Osallistujat ovat sekä Sibelius-Akatemian tutkinto-opiskelijoita että avoimen yliopiston opiskelijoita. Kurssille ilmoittautuneille lähetetään yksityiskohtainen kurssiohjelma ja ennakkotutustumista varten opetusmonisteita.

Kieli: Suomi Englanti
Osallistumismaksu: 45 € (vuoden 2021 mukaan, oikeus muutoksiin pidätetään)
Täysihoito: Majoitus yhden hengen huoneessa 192 €, kahden hengen huoneessa 140 € – aamiainen kuuluu majoitukseen. Kaikki ruokailut (lounas, päivällinen ja iltapala) / 26,50 € per päivä, yht. 115,50 €.
Kustannusten lisätiedot: Ruokailujen erillishinnat mikäli ei halua varata kaikkia ruokailuja: arkinen lounasbuffet + jälkiruoka à 9,50 €, päivällisbuffet à 10 €, sämpyläiltapala à 7 €.
Tiedustelut kustannuksista: Tiedustelut kustannuksista: Taideyliopiston avoin yliopisto avoin@uniarts.fi
Tiedustelut sisältö: Tiedustelut kurssin sisällöstä: hilkka-liisa.vuori@uniarts.fi
Toteuttaja: Sibelius-Akatemia, avoin yliopisto
Yhteistyökumppanit: Kirkon tutkimus ja koulutus