Muuttuva uskonnollisuus ja uskontojen kohtaaminen

Takaisin

(5 op)
KTE/P Kv. työn erityiskoulutus/kotimaa, pakollinen moduuli KTEL/P Kv. työn erityiskoulutus/ulkomaat, pakollinen moduuli YTEK/V Yhteisötyön erityiskoulutus, valinnainen moduuli YP Ylemmän pastoraalitutkinnon moduuli KTK Kirkon työn erityiskoulutus
Tervetuloa mukaan koulutukseen, joka pureutuu ajankohtaiseen teemaan: muuttuvaan uskonnollisuuteen ja uskontojen kohtaamiseen. Tämä kurssi tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden syventää ymmärrystäsi nykypäivän uskonnollisista ilmiöistä ja valmistautua kohtaamaan moninaisuutta seurakuntatyössä ja yhteiskunnassa.

Koulutuksen teemoja ovat:

  • Muuttuvat uskonnolliset trendit
  • Uskontojen dialogi ja kohtaaminen
  • Kulttuurinen ja uskonnollinen sensitiivisyys
  • Käytännön työkalut moninaiseen toimintaympäristöön

MUUSKO-koulutus tarjoaa inspiroivan ja joustavan oppimisympäristön, jossa voit kehittää osaamistasi ja valmiuksiasi muuttuvassa maailmassa. Voit suorittaa koulutuksen hybridikoulutuksena, kolmen lähipäivän ja itsenäisten tehtävien kokonaisuutena tai kokonaan etänä, Vuolearning-oppimisalustan avulla. Etänä koulutuksen tehtävät soveltuvat hyvin myös ulkosuomalaisille työntekijöille. Tule mukaan rakentamaan avointa ja inklusiivista kirkkoa ja yhteiskuntaa uskontojen moninaisuuden osaamisen ja kunnioittamisen kautta!

Aihe Sisältö
Koulutustyyppi: Kirkon erityiskoulutus
Tehtäväalue: Lähetys, uskontodialogi sekä kulttuurien ja uskontojen moninaisuus, Teologian tekeminen
Kohderyhmä: Papit, Lähetyksen ja kv. työn ohjaajat, Johtajat / lähijohtajat, Viestintätehtävissä toimivat, Nuorisotyönohjaajat, Muut, Kanttorit, Varhaiskasvatuksen ohjaajat, Diakonit ja diakonissat
Aika ja paikka: Lähipäivät Kirkon talolla 3.3., 5.5. ja 8.9., päivien aikana myös uskontodialogisia vierailuja Helsingin alueella. Itsenäisen opiskelun osuudet Vuolearning-oppimisalustalla.
Ilmoittautuminen viimeistään: 30.11.2024
Ilmoittautumislinkki: Ilmoittaudu tästä
Osaamistavoitteet: Osallistuja

  • tuntee muuttuvaa uskonnollista ja katsomuksellista kenttää ja uskonnonharjoituksen muotoja Suomessa ja/tai omassa työkontekstissaan,
  • omaa hyvät vuorovaikutustaidot, joiden avulla hän osaa kohdata muuttuvan uskonnollisuuden keskellä eläviä, toisin uskovia ja eri tavoin ajattelevia lähimmäisiä
  • osaa jäsentää omaa teologista ajatteluaan ja kristillistä identiteettiään suhteessa muihin uskontoihin ja maailmankatsomuksiin ja
  • osaa soveltaa työssään rakentavia toimintatapoja uskontojen ja uskonnottomuuden kohtaamiseen.
Lisätietoja: Koulutuksen teemoja ovat:

  • Muuttuvat uskonnolliset trendit: Tutustumme nykypäivän uskonnollisiin virtauksiin ja ilmiöihin sekä uskontojen kenttään Suomessa. Käsittelemme muun muassa uskonnollisen identiteetin vaikutuksia, uskontojen ajankohtaisia kysymyksiä sekä uskontojen monimuotoisuuden kasvua ja vaikutuksia yhteiskunnassa.
  • Uskontojen dialogi ja kohtaaminen: Opimme uskontojen kohtaamisen teologiset perusteet ja kehitämme viestintä- ja vuorovaikutustaitojamme eri uskontojen edustajien kanssa. Harjoittelemme kunnioittavaa ja avointa dialogia erilaisten uskonnollisten näkemysten välillä ja tapaamme eri uskontojen ja alan järjestöjen edustajia.
  • Kulttuurinen ja uskonnollinen sensitiivisyys: Syvennämme ymmärrystä eri uskontojen käytännöistä ja tavoista. Opimme tunnistamaan ja kunnioittamaan kulttuurisia eroavaisuuksia sekä vahvistamaan kohtaamisen osaamistamme eri taustoista tulevien lähimmäistemme kanssa myös ristiriitatilanteissa.
  • Käytännön työvälineet moninaiseen toimintaympäristöön: Tutustut konkreettisiin työkaluihin ja malleihin uskonnollisen moninaisuuden kohtaamiseen seurakunta- ja järjestötyössä. Koulutuksessa opittua voit hyödyntää työssä eri kohderyhmille ja eri käytännön tilanteissa, esimerkiksi seurakunnan varhaiskasvatukseen, rippikoulutyöhön, yhteiskuntarauhan rakentamiseen, keskustelutilaisuuksien järjestämiseen tai paikallisen uskontodialogiverkoston starttaamiseen.

Moduuli Kansainvälisen työn erityiskoulutuksen kotimaan henkilöstölle (KTE/P) ja lähetystyö pakollinen moduuli (KTEL/P) sekä Yhteisötyön erityiskoulutuksen valinnainen moduuli (YTEK/V).

Kirkon moduulirakenteiset erityiskoulutukset (DEK, JEK, KEK, MEK, REK, YTEK) yhdistyvät 1.1.2025 alkaen Kirkon työn erityiskoulutukseksi 30 op (KTK). Tämä moduuli on valittavissa osaksi Kirkon työn erityiskoulutusta.

Lisätietoja erityiskoulutuksen kokonaisuudesta ja siirtymäajoista löydät evl.fi/erityiskoulutukset.

Moduuleihin voi osallistua, vaikka ei suorittaisi erityiskoulutusta kokonaisuutena.

Koulutuksen suorittaminen ja todistuksen saaminen edellyttävät osallistumista kaikkeen työskentelyyn

Moduulin voi erikseen sopien liittää myös Ylemmän pastoraalin teologiseen opintokokonaisuuteen (YP/T).

Kieli: Suomi
Osallistumismaksu: Ei erillistä osallistumismaksua.
Täysihoito: Osallistujat vastaavat itse mahdollisista majoittumiskuluista ja -järjestelyistä lähipäivien yhteydessä.
Muut kustannukset: Omakustanteiset lounaat ja matkakulut.
Tiedustelut kustannuksista: laura.huovinen@evl.fi
Tiedustelut sisältö: laura.huovinen@evl.fi
Aineistoa: https://evl.fi/erityiskoulutukset
Toteuttaja: Kirkkohallitus – Ulkoasiain osasto
Arkistointitunnus: KK20240419102142KO001659