Nikea 325 – kristillisen uskon ytimessä A (3 op)

Takaisin

(3 op)

Vuonna 2025 on kulunut 1700 vuotta Nikean ekumeenisesta kirkolliskokouksesta, jossa muotoiltiin kristillisen uskon ydin eli kolminaisuusoppi, päätettiin pääsiäisen ajankohdasta ja aloitettiin kirkon yhteisen uskontunnustuksen muotoileminen.

Nikea 325 – koulutus kutsuu matalla kynnyksellä kaikkia aiheesta kiinnostuneita pohtimaan kristillisen uskon, kirkon perinteen ja opin muodostumista sekä yhteisen uskontunnustuksen merkitystä eilen, tänään ja huomenna. Kouluttajina toimivat kouluttaja Henri Järvinen (Kirkon tutkimus ja koulutus) ja yliopistonlehtori Joona Salminen (Itä-Suomen yliopisto).

Aihe Sisältö
Koulutustyyppi: Kirkon täydentävä koulutus
Tehtäväalue: Usko ja spiritualiteetti
Kohderyhmä: Papit, Diakonit ja diakonissat, Kanttorit, Nuorisotyönohjaajat, Opiskelijat, Uudet työntekijät, Muut
Aika ja paikka: Zoom työpajat torstaisin klo 12-14: 16.1., 30.1., 27.2., 13.3. ja 27.3. sekä lähijakso Joensuussa Itä-Suomen yliopistossa 8.-9.9.2025
Ilmoittautuminen viimeistään: 31.10.2024
Ilmoittautumislinkki: Ilmoittaudu tästä
Osaamistavoitteet: Osallistuja

  • tuntee Nikean kirkolliskokouksen historiallisen taustan ja opillisen sisällön
  • osaa tunnistaa keskeisiä opillisia näkökulmia historiallisessa aineistossa ja niiden soveltamismahdollisuuksia monimuotoistuvassa seurakuntakontekstissa
  • tuntee varhaisen kirkon ajan teologisia keskusteluja, keskeisiä vaikuttajia ja heidän opillisia painotuksiaan
Lisätietoja:

Työskentely tapahtuu työpajatyyppisesti. Kevään 2025 aikana on kuusi Zoom -työpajaa ja syksyllä pidetään kahden päivän mittainen jakso Joensuussa. Koulutukseen sisältyy ennakkotehtävä ja pieniä pohdintatehtäviä työpajojen välissä oheislukemistoon ja aineistoon perehtyen. Lisäksi jokainen osallistuja laatii kirjoitelman/tutkielman valitsemastaan aiheesta. Tutkielma voi olla oppimispäiväkirja, kehittämistehtävä, esseekirjoitus julkaisuun, akateeminen tutkimusartikkeli tai muunlainen tutkimus (mm. ylempään pastoraalitutkintoon). Tarkoituksena on työpajojen rinnalla itsenäisesti perehtyä aiheeseen omaan työhön tai kiinnostukseen liittyvästä näkökulmasta sekä tuoda se syksyn koulutusjaksolle yhteiseen pohdintaan.
Henkilökohtaisessa Teams-keskustelussa alkuvuodesta 2025 sovitaan vastaavan kouluttajan kanssa tehtävien laajuuden, syvyyden ja aineiston käsittelytavan yksityiskohdista. Osallistujan on mahdollisuus suorittaa kokonaisuus tehtävien muodon mukaan 3 tai 5 opintopisteen laajuisena.
Tutkielmat palautetaan Peda.net-oppimisalustalle noin kuukausi ennen lähijaksoa. Osallistujien on syytä varata riittävästi itsenäistä työskentelyaikaa sekä omien tehtävien laatimiseen että muiden laatimien tutkielmien lukemiseen.​ Koulutuksen suorittaminen ja todistuksen saaminen edellyttää osallistumista kaikkeen työskentelyyn.
Koulutus toteutetaan yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston teologian osaston kanssa ja koulutukseen osallistuu myös yliopisto-opiskelijoita.

Kieli: Suomi Englanti
Osallistumismaksu: 330 €
Täysihoito: Ei täysihoitoa
Muut kustannukset: Osallistuja vastaa itse lähijakson kustannuksista (mm. matkat ja majoitus)
Kustannusten lisätiedot: oikeus muutoksiin pidätetään
Tiedustelut kustannuksista: henri.jarvinen@evl.fi, 050 3559294
Tiedustelut sisältö: henri.jarvinen@evl.fi, 050 3559294
Linkki kotisivulle: https://evl.fi/plus/koulutus-ja-tyoelama/kirkon-tutkimus-ja-koulutus/kirkon-koulutus/
Toteuttaja: Kirkon tutkimus ja koulutus
Yhteistyökumppanit: Itä-Suomen yliopisto
Arkistointitunnus: KK20240430071852KO001749